21-04-2023
Ketenavond 4 april
21-04-2023

Ketenavond 4 april

Behandeling Oekraïense oorlogsslachtoffers in regio Midden-Nederland

Ruim 60 aanwezigen luisterden op 4 april naar verschillende zorgprofessionals, waaronder twee van defensie, die betrokken zijn bij de opvang van deze traumapatiënten uit Oekraïne.

Om oorlogsslachtoffers te repatriëren werkt defensie volgens het operationeel gezondheidssysteem. Dit prehospitale deel van de keten, het ophalen van gewonde militairen in oorlogsgebied, bestaat uit verschillende rollen op medisch niveau.
Minder ernstig gewonden worden sneller behandeld dan de zwaargewonden. Dat is een bewuste keuze zodat zij sneller kunnen terugkeren naar het front.

Ruim 800 oorlogsslachtoffers zijn buiten Oekraïne opgevangen en behandeld aan hun verwondingen. Hiervan kwamen 51 gewonden naar Nederland.
Het UMC Utrecht heeft tot nu 16 traumapatiënten opgevangen uit Oekraïne. Niet alleen militairen maar ook burgerslachtoffers. Hun verwondingen bestaan voornamelijk uit communitieve fracturen aan (onder)benen en weke delen letsel. Infecties van wonden komen hierbij vaak voor. Met name infecties veroorzaakt door Buitengewoon Resistente Microbiologische Organismen (BRMOs) vormen een gevaar voor goed herstel.

De zorg voor oorlogsslachtoffers en militairen vraagt veel aandacht van zorgprofessionals. Daarnaast kost verpleging in isolatie wanneer sprake is van BRMO veel tijd. Met de taalbarrière komt er nog een extra uitdaging bij.

Na hun behandeling in het UMC Utrecht verblijven Oekraïense oorlogsslachtoffers met zware verwondingen in het Militair Revalidatie Centrum (MRC). Twee derde van hen revalideert hier als gevolg van een amputatie aan de onderste extremiteiten. In de meeste gevallen veroorzaakt door bernbommen en andere explosies. Met een goede aanpak, niet alleen op het gebied van revalidatie, leren patiënten weer opnieuw lopen met een prothese waarbij trots en voorliefde voor het vaderland hoog in het vaandel staan.

Op een ketenavond bespreken zorgprofessionals uit de traumazorgketen verschillende patiëntcasussen. Vanaf de melding en eerste opvang van een patiënt tot het eind van de behandeling. Elke ketenavond heeft een ander thema. Verdieping en discussie staan hierbij centraal.